ID:     Šifra:

   

Novi član?    Zaboravljena šifra?
ONLAJN KNjIGE Knjige u Flešu Štampane knjige Poziv AUTORIMA i FIRMAMA Kako preuzeti knjigu? PRETPLATA O nama

SVE KNJIGE >>> Beletristika
Autor: Радован Лазаревић

Oj Karlovci, joj Karlovci      Књига је смео подухват аутора да кроз сремскокарловачке наочари завири у даљу и ближу прошлост јужне Паноније, односно српских етничких простора с леве стране Саве и Дунава. Дефилују њеним страницама знани и незнани, од помађарене српске средњовековне властеле, порумуњених, покатоличених, хрватизованих, хеленизованих, исламизираних Срба, до посрбљених Румуна, Влаха, Грка, Цинцара, Бугара, Албанаца, Цигана, Македонаца; од галерије ликова који вишевековном трагичном српско-мађарском суживоту на панонским просторима дадоше свој особити печат, до петорице сремскокарловачких патријарха и митрополита које изненадна, загонетна смрт задеси у царском граду Бечу и још тројице које иста судбина задеси у Краљевини, односно социјалистичкој Југославији; од главних актера узајамног српско-руског избегличког егзодуса и читавог ешалона од историје и потомства неправедно заборављених до ко зна колико знаних и незнаних а одговорних што ова заборављена подунавска варош велике прошлости живи своју невеселу садашњицу и не нада се ништа бољој сутрашњици.
      У књизи се преплићу прошлост и садашњост, стереотипи прошлости који траже преиспитивање, нека ововремена неопростива догађања и недогађања. Лако и брзо се чита а са сваком новом страницом уверава нас да прошлост заиста никад не пролази, да је она у нама и кад тога нисмо свесни, коначно и да је та и таква прошлост изнедрила нас оваквим какви јесмо.
      А да смо за неку хвалу, баш и нисмо.


Broj stranica: 138
Cena: 100 dinara

*Iako knjiga ima svoju cenu, možete bez naplate i bez skidanja trenutne slike sa čitanja da pregledate informacije o knjizi i njenih PRVIH PET STRANICA potpuno BESPLATNO!

<-- HOME ||| ČITAJ ONLAJN -->